Strani

četrtek, 23. avgust 2012

Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

V uradnem listu Republike Slovenije je bil 17.8. objavljen kratek sklep sklep Vlade Republike Slovenije, da 23. avgust razglaša za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Nič drugega - zelo suhoparno. Radovednost me je gnala naprej in seveda sem takoj našel še objavo z dne 8.8., na vladni spletni strani. Utemeljitev je tudi kar precej suhoparna, citiram v celoti: "Evropski parlament je aprila 2009 sprejel resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, v kateri je pozval k razglasitvi 23. avgusta za dan spomina na žrtve vseh totalitarizmov. Evropski parlament je s sprejetjem resolucije med drugim poudaril potrebo po ohranjanju spomina na preteklost, ker brez resnice in spomina ne more biti sprave. Evropski poslanci so tudi ostro obsodili vse zločine proti človečnosti, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi. Vlada Republike Slovenije je 12. februarja 2008 na enak način razglasila tudi dan spomina na žrtve holokavsta." 

Predsednik republike je pohitel in že takoj 18.8. na to tematiko objavil mnenje z naslovom "Usodni trenutki v zgodovini" v časopisu Delo. Seveda tudi Predsednik vlade ni umanjkal in je danes na dan spomina pristavil piskrček s svojo poslanico. Že mora biti pomembno. Mogoče so ta pisanja celo izboljšala finančni rejting Slovenije, saj mediji poročajo o padcu zahtevane donosnosti na desetletno obveznico (ker se je zgodil danes je nedvomno bila določilna premierova poslanica): SiolDeloDnevnik, mogoče še kdo, ne bom natančno raziskoval. Seveda se motijo o vzroku in tudi o tem kakšna naj bi bila obrestna mera za slovenske obveznice. Še ne pred celimi desetimi leti (2003) je bila 6,65% in Slovenija je danes v slabši kondiciji kot takrat, predvsem pa so pričakovanja neprimerljivo slabša. Torej obrestna mera nas ne sme čuditi in tudi ni pričakovati, da se bo znižala. Ne glede na obredne plese politike. Tudi Španiji in Italiji spremembe ustave niso pomagale in so že zdavnaj pozabljene. Za koliko pa bi slovenskim politiki vi posodili denar na besedo, pa naj ta beseda je ali ni v ustavi? Jaz bi zahteval več kot 7%, mogoče, če vpišejo hipoteko na stavbo vlade, bi se lahko pogovarjali o manj.

Malo me je zaneslo na drugorazredne(sic) teme. Pa poglejmo kaj se dogaja ob vseevropskem dnevu spomina... Najprej me zanima kako vseevropski je. Najprej manjše razočaranje ob poizvedbi "totalitarianism and authoritarianism remembrance day" saj je vsevedni google kar preveč skromen, veliko preveč je tudi slovenskih zadetkov kar na prvi strani. Takoj sem seveda šel na Wikipedio (en), ki temu reče "European Day of Remembrance for Victims of Stalinism and Nazism". Spodaj je link na deklaracijo evropskega parlamenta z uradnim naslovom, ki se v Slovenščini glasi "Izjava Evropskega parlamenta o razglasitvi 23. avgusta kot evropskega dneva spomina na žrtve stalinizma in nacizma", torej ima Wikipedija (seveda) prav. Kje so zdaj vsi totalitarizmi in kako da je bila deklaracija sprejeta v letu 2008? V letu 2009 je Evropski parlament sprejel še eno resolucijo z uradnim naslovom "Resolucija Evropskega parlamenta z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu", v katerem je prvo dopolnil in razširil.

Smo pa zato v dobri družbi: 9 držav evropske unije, celoten vzhod sicer brez Češke in Slovaške ter Romunije, na čelu s Švedsko, ki verjetno poizkuša povečevati svoj vpliv v Baltiku, ter Kanada in Gruzija. lepa družba - zato tako malo zadetkov na Googlu ter poleg tega razen slovenskih same neznane strani.

Še zadnja stvar. Vseeno bode v oči, da Evropski parlament "izraža spoštovanje do vseh žrtev totalitarnih in nedemokratičnih režimov v Evropi in se poklanja vsem, ki so se borili proti tiraniji in zatiranju", kot da demokratične države ne morejo povzročiti nedolžnih žrtev, oziroma so žrtve demokratičnih režimov nepomembne. Ker danes v Evropi živimo v diktaturah večine (demokracijah), mogoče ni odveč tudi spomin na njih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Želimo argumentirano razpravo. Zato si avtorji pridržujemo pravico do brisanja komentarjev, ki po naši presoji niso primerni. Prav tako si pridržujemo pravico avtorjem neprimernih komentarjev odvzeti možnost nadaljnjega komentiranja.

Opozorilo: Po kazenskem zakoniku RS je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe.